
Thaise rijst met ei voor 2 personen (30 minuten)
Ingrediënten
- 150 gram zilvervliesrijst
- 3 eieren
- 1 (rode) ui
- 1 prei
- ½ Spaanse peper
- 100 gram wortelen
- 100 gram peultjes
- 1 kleine komkommer
- azijn
- 2 eetlepels olie
- 1 teentje knoflook
- 1-2 eetlepels ketjap manis of sojasaus met minder zout
- 6 takjes koriander
Voedingswaarden per persoon
Energie 580 kcal Vet 20 gram waarvan verzadigd vet 5 gram Koolhydraten 75 gram waarvan suikers 15 gram Vezels 9 gram Eiwit 20 gram Zout 2,3 gram.
Bereiding
- Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Maak de groente schoon.
- Snijd de ui in snippers, de prei in ringen, de peper in stukjes, de wortels in schuine plakjes en halveer de peultjes.
- Schaaf de komkommer in dunne plakken. Maak er met wat fijngesneden prei, azijn en peper een salade van en zet even apart.
- Verwarm de olie in een wok of braadpan en roerbak hierin de ui. Pers het teentje knoflook er boven uit.
- Voeg de prei, de peper, de wortel en de peultjes toe en roerbak de groente enkele minuten.
- Schuif de groente aan de kant en bak de gare rijst in de olie.
- Schep de groente door de rijst en maak dit op smaak met wat ketjap.
- Schuif de rijst aan de kant en breek de eieren in het midden. Roerbak de eieren gaar.
- Was de koriander en knip het klein.
- Strooi de koriander over het gerecht en geef de komkommersalade erbij.
recept van het voedingscentrum

Bonenburger met muntdip en geroerbakte spinazie voor 2 personen (30/40 minuten)
Ingrediënten
- 1 grote pot bruine bonen (uitlekgewicht ca. 500 gram)
- 1 winterwortel
- 2 rode uien
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels vloeibare margarine
- 1 ei
- 4 eetlepels havermout
- peper, (gerookt) paprikapoeder
- citroensap
- 8 blaadjes munt
- ½ komkommer
- 50 ml halfvolle yoghurt
- 600 gram spinazie
- 1 eetlepel olie
Voedingswaarden per persoon
Energie 590 kcal Vet 20 gram waarvan verzadigd vet 4 gram, Koolhydraten 60 gram waarvan suikers
9 gram, Vezels 25 gram Eiwit 30 gram Zout 1,3 gram
Bereiding
- Spoel de bruine bonen onder koud water en laat ze uitlekken.
- Maak de wortel schoon en rasp hem grof.
- Pel de uien en de knoflook en snijd ze klein. Fruit 1 ui en de knoflook zacht in 1 eetlepel margarine en laat dit afkoelen.
- Prak ¾ van de bruine bonen klein.
- Klop het ei los.
- Meng door de kleingemaakte bonen de rest van de bonen, de gefruite ui, het losgeklopte ei, 2 lepels geraspte wortel en de havermout. Maak het mengsel op smaak met peper, paprikapoeder en wat citroensap.
- Vorm er 6 burgers van en laat ze afgedekt in de koelkast een half uur opstijven.
- Was de munt, knip de helft van de blaadjes in reepjes en wrijf de rest fijn.
- Was het stuk komkommer en rasp het grof. Druk er zoveel mogelijk vocht uit. Meng de komkommer en de munt met wat peper door de yoghurt.
- Was de spinazie en laat de groente uitlekken.
- Verwarm 1 eetlepel margarine en bak hierin de bonenburgers in ca. 8 minuten heet en bruin.
- Verwarm de olie in een wok en roerbak de rest van de ui. Voeg de spinazie en de rest van de geraspte wortel toe en roerbak de groente gaar. Maak op smaak met een kneepje citroen.
recept van het voedingscentrum